top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulp Irak

Tijd voor een update

In deze blog weer een aantal acties van de afgelopen periode. Daarnaast hebben we de nodige hulp kunnen bieden in Syrie, en dat doen we nog steeds. Ook is er weer een overleg geweest met de "reisgenoten" van afgelopen oktober en een groot aantal hulpvragen gesteld die we ook in deze blog aan jullie willen stellen. Mooie ideeën en initiatieven voor de komende periode.


Gemeenteavond in Oosterwolde

Woensdag 22 maart is er in de kerk in Oosterwolde een gemeenteavond gehouden. Op deze avond heeft dominee Marten een en ander verteld over zichzelf, zijn werk in Nederland en in Irak. Hij benadrukte dat naast kleding en voedsel de behoefte aan Bijbels in Irak erg groot is, ze daar bijna niet te krijgen zijn. Vanuit Nederland de Bijbels Irak binnen krijgen kan wel, maar daar zijn de nodige kosten bij de grens aan verbonden.

Daarnaast hebben Andre Klompmaker en Martin ten Caat een presentatie gehouden over de reis van afgelopen oktober aan de ruim 60 aanwezigen. Een mooie avond die door ouderling van Boven werd geopend met een korte mediatie uit Markus 6, de wonderbare spijziging. Met Aleid Klompmaker achter het orgel hebben we na een kort woord van Henk Jan van der Weerd dominee Marten Psalm 25 vers 8 en 10 als gebed toegezongen, naar aanleiding van zijn 50e verjaardag.

De collecte deze avond heeft € 604,80 opgebracht wat zal worden gebruikt voor de distributie van Bijbels naar Irak.


Hulpvragen naar aanleiding van....

In de achterliggende periode heeft de werkgroep een aantal keer overleg gehad met Bijzondere Noden om te kijken op welke manier er mensen in beweging te krijgen zijn om een actie op te zetten. Er is een marketingplan opgesteld en deze is binnen de groep die in oktober mee op reis geweest is voorafgaand aan de gemeenteavond in Oosterwolde gepresenteerd. Het doel is bewustwording te creëren en betrokkenheid bij het werk onder vluchtelingen in Irak. Dat gaat dan om het inzamelen van kleding en levensmiddelen, maar ook voor het werven van fondsen voor transport van kleding en Bijbels. Daar zijn een aantal dingen benoemd, met ook hulpvragen die we hier even kort willen noemen.


Maildres en logo

We hebben een nieuw logo waarin de samenwerking met Bijzondere Noden duidelijk wordt gemaakt. Deels kleurstelling en vorm van het oude logo van Hulp Irak, maar ook van Bijzondere Noden. Er is een nieuw mailadres, hulpirak@bijzonderenoden.nl.


Ambassadeurs in andere gemeenten

We zijn op zoek naar ambassadeurs in andere kerken in de cirkel Amersfoort - Rijssen - Genemuiden. Totaal zijn dit ongeveer 25 gemeenten en hoe mooi zou het zijn om in verschillende gemeenten ambassadeurs te hebben die binnen hun gemeente wat voor Hulp Irak kunnen betekenen.Supermarktactie

Supermarkten staan vaak open voor acties. Dat kan dan een actie zijn waar bezoekers de mogelijkheid krijgen om producten te kopen voor vluchtelingen in Irak. Het idee is om supermarkten te benaderen of ze open staan voor een actie. Er komt een draaiboek hoe een actie opgezet moet worden. We willen een vrachtwagen maken die we dan in de supermarkt willen zetten, als beeld van het transport. Er is inmiddels iemand die deze vrachtwagen wil maken.

Daarnaast is de mogelijkheid donatieacties aan te vragen via het inleveren van de flessen. Ook daarvoor kunnen we de supermarkten benaderen.

Ondernemersverenigingen

We gaan ondernemersverenigingen benaderen in de regio waar we aan de hand van een pitch ons werk bekend maken. Kent u mensen bij ondernemersvereniging in het land, brengt u ze dan met ons in contact zodat wij vervolgens weer contact kunnen leggen met ze. De eerste contacten worden inmiddels gelegd. Een idee is om een korte video te maken waarbij diverse ondernemers uitleggen waarom ze meedoen aan een sponsoractie om anderen ook daarvoor warm te maken.

Er staan verschillende hulpvragen en als het jullie wat lijkt om mee te helpen, dan kun je een mail sturen naar hulpirak@bijzonderenoden.nl.


Scholen en jeugdverenigingen

Bijzondere Noden gaat voorlichtingen promoten op scholen en verenigingen. Deze kunnen dan collecteren of een actie organiseren voor vluchtelingen in Irak. We gaan een kant en klaar pakket / programma maken om scholen daarin te ontzorgen. Er zijn een aantal vrijwilligers die dit programma gaan maken voor onderbouw, middenbouw en bovenbouw wat dan op scholen en verenigingen kan worden gebruikt.

Lijkt het u wat om u in te zetten voor één van deze acties, bijvoorbeeld het benaderen van supermarkten? Stuur dan een mail naar hulpirak@bijzonderenoden.nl.


Nieuwe inzamelpunten in Kampen

Er zijn verschillende punten waar kleding kan worden ingeleverd voor de vluchtelingen in Irak.

Die staan op de bekende plekken in IJsselmuiden, Grafhorst en de Zande. Sinds kort zijn er 2

inzamelpunten in Kampen die we graag bij u onder de aandacht willen brengen.

De adressen van deze inzamelpunten zijn:

  • Weegbree 19

  • Motet 54.

Dat scheelt voor sommige mensen een ritje naar de Zande. Als het u ook wat lijkt, en u bent

zelf in de gelegenheid om de volle zakken naar de Zande te brengen, dan kunt u even een

mail sturen naar hulpirak@bijzonderenoden.nl. Het zou mooi zijn om in Kampen nog 1 of 2

inzamelpunten te hebben in de wijken Hagenbroek en Brunnepe.


Frikandellen eten op de Pieter Zandt

Regelmatig wordt op de Pieter Zandt door de conciërges gezorgd voor de inwendige mens van de leerlingen. Zo zijn er in de achterliggende periode in de pauzes frikandellen verkocht. De opbrengst van deze actie wat totaal € 1000,00 wat ten goede zal komen aan de hulp die dominee Marten in Irak biedt.


Doosjes met producten

Een gemeentelid is de laatste tijd erg druk geweest met het vullen van ongeveer 500 doosjes met verzorgingsmiddelen. De doosjes werden door een bedrijf weggegooid, maar konden nog prima worden gebruikt. Er zijn verschillende producten aangeschaft van een eerdere actie bij "de Voorhof". Denk dan aan kammen, tandpasta, tandenborstel, zeep, vaseline, shampoo enz. Een mooi idee dat mede door een eerdere actie gefinancierd is.

Conferentie in Delden

Een aantal weken kwam de vraag van dominee Marten "Broeder, kun je me helpen, ik heb een conferentie in Delden, maar geen kinderwerkers". Het antwoord was "Natuurlijk, gaan we regelen". Maar toen....hoe gaan we dat doen? Dankzij de groepsreis in oktober en de JV uit Kampen was er binnen de kortste keren een enthousiaste club dames beschikbaar die van vrijdagavond 17 maart tot zondagmiddag 19 maart in Delden ongeveer 50 kinderen hebben opgevangen. Er werd gespeelt, gezongen, geknutseld en muziek gemaakt. Mooi om het enthousiasme van de groep te zien en ook daar te ervaren. Op de vraag "Volgend jaar weer", klonk een enthousiast ja!


Hulp in Syrie - directe hulp in Aleppo vanuit Kampen

Daags na de aardbeving op 6 februari komt er bij de werkgroep Hulp Irak vanuit Erbil een noodoproep binnen om hulp in Syrië, het gebied wat op dat moment nog onbereikbaar is vanuit Turkije. Dominee Marten heeft contact met verschillende kerken waardoor er snel geschakeld kan worden. Dominee Marten geeft aan “Broeder; God heeft een wonder gedaan! We moeten wat doen voor de mensen in Aleppo. Ondanks gesloten grenzen hebben we toch een mogelijkheid. Een vriend uit Duitsland was op familiebezoek in Aleppo en hij is ons kanaal voor hulp”.

Na deze oproep op maandag begint men geld in te zamelen voor de eerste levensreddende hulp.

Via de gereformeerde gemeente in Kampen wordt er op dinsdag 7 februari al € 10.000,--overgemaakt voor directe hulp. Via een actie van de werkgroep kan er op zaterdag 11 februari nog eens € 6.000,-- worden overgemaakt. Op donderdag 9 en zondag 12 februari wordt er gecollecteerd en de tussenstand is op 14 februari al meer dan € 50.000,--.


De hulp wordt besteedt via kerken in Aleppo waar mensen worden opgevangen. In de eerste dagen na de aardbeving worden in drie kerken totaal 650 mensen opgevangen. Het wordt besteedt aan voedsel dat niet gekookt hoeft te worden omdat er geen brandstof/gas is, aan water, matrassen en dekens. Dagelijks is er contact om de behoefte goed af stemmen voor gerichte hulp. Lokaal wordt er veel gekocht waardoor ook de lokale economie wordt ondersteund.

Op deze manier wordt de bevolking op verschillende manieren geholpen ,mensen in nood alsmede mensen die voor de producten kunnen zorgen. Na Aleppo, waar na een week veel hulp werd geboden is het gebied van hulp bieden verplaatst naar Afrin, een gebied waar dominee Marten terecht kan via zijn contacten met Barzani Foundtion. Maar we zijn er nog lang niet, we gaan verder het land in om hulp te bieden; er zijn nog veel plekken nauwelijks bereikt en we hopen de komende tijd deze plekken te bereiken met noodhulp. Ook u kunt helpen door geld over te maken via deze link.

339 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментари


bottom of page