top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulp Irak

Er wordt niet stilgezeten

Bijgewerkt op: 27 mei 2022

Een impressie van de afgelopen 2 maand.


Actie op het van Lodenstein College in Barneveld

Op het van Lodenstein College in Barneveld wordt actie gevoerd voor verschillende projecten voor Irakese vluchtelingen. Dat zijn projecten van het deputaatschap Bijzondere Noden. Daarnaast wordt er ook actie gevoerd voor Hulp Irak, financiële steun aan de hulptransporten. In de afgelopen periode zijn er op school diverse activiteiten georganiseerd.

- Er zijn workshops gehouden waar leerlingen houten speelgoed hebben gemaakt, boekenleggers met Arabische Bijbelteksten en er is baklava gemaakt. Ook hebben er leerlingen Arabische les gehad en zijn in gesprek gegaan met dominee Johanna Marten.

- Op de ouderavond in april is er kleding ingezameld en gesorteerd. Er zijn weer ruim 200 dozen met kleding ingezameld. Deze zijn inmiddels op transport naar Irak.

- Er wordt door verschillende klassen nog acties gevoerd om geld in te zamelen, denk aan de verkoop van producten, organiseren van een concert of een dag aan het werk voor het goede doel. Bij het concert mocht Henk Jan iets vertellen over het werk in Irak.- Vrijdag 20 mei was er de actiedag met 's avonds de actiemarkt.


Op donderdag 9 juni zal het eindbedrag worden bekend gemaakt.


Informatieavond werkbezoek

Op maandag 4 april was er een informatieve avond in de Poortkerk in Kampen. Daar vertelden Henk Jan van der Weerd, Martin ten Caat en dominee Johanna Marten een en ander over de reis naar Irak. Dit deden ze aan de hand van verschillende thema's. Het was een mooie en goed bezochte avond. Deze avond is terug te kijken via deze link. Hier is ook al veel gebruik van gemaakt en de reacties zijn heel positief.


Orgelconcert Tjaco van der Weerd

Er is een orgelconcert opgenomen op het bijzonder fraaie Reil de Koff-orgel van de Poortkerk te Kampen. Het orgel is als solo instrument niet vaak te horen. Terwijl het een zeer veelzijdig orgel is. Het thema van het concert is "Geïnspireerd door de Psalmen". Tijdens het concert van Tjaco van der Weerd is er een QR-code in beeld waar een gift voor Hulp Irak gegeven kan worden. Het orgelconcert is terug te luisteren en te kijken via deze link.

Schoolmateriaal

Tijdens het laatste werkbezoek is op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het onderwijs in Irak. De huidige generatie jongeren krijgt minder onderwijs dan gebruikelijk. Een van de redenen is gebrek aan schoolmiddelen. Dit is in de blogs van de reis ook aangegeven en drukkerij Zalsman heeft een pallet papier voor de scholen in Irak beschikbaar gesteld. We hopen als werkgroep ook scholen aan te gaan schrijven om de nood op scholen onder de aandacht te brengen. Op deze manier hopen we de scholen te kunnen steunen.


Verkoop kleding

De Gereformeerde Gemeente heeft jaarlijks een verkoop van kleding. Dit jaar was de opbrengst van de kleding, net als vorig jaar, voor de werkgroep Hulp Irak.


Vrachtwagen 58 en 59

Dit jaar zijn er inmiddels 2 vrachtwagens gevuld met kleding op transport gegaan naar Irak. De eerste is op 24 maart vertrokken en rond Pasen aangekomen. Rondom Pasen zijn deze hulpgoederen uitgedeeld in de verschillende vluchtelingenkampen.

Afgelopen week, donderdag 19 mei is het 59e transport vertrokken vanuit Nunspeet. Ook in deze vrachtwagen veel kleding en enkele matrassen. Inmiddels is dominee Marten weer naar Irak vertrokken om voorbereidingen te treffen voor de ontvangst van de vrachtwagen en de distributie. Rondom Pinksteren hoopt hij daar de kleding in de verschillende vluchtelingenkampen uit te delen.


Uitbreiding werkgroep Kampen

Om de werkzaamheden onderling wat meer te kunnen verdelen hebben we de werkgroep in Kampen uitgebreid. Dries en Zwaantje van Dorp hebben jaren en jaren lang voor Kom Over En Help en later voor de nood in Roemenië kleding ingezameld. Helaas is hun locatie komen te vervallen en dat heeft hun doen besluiten om te stoppen. Ze boden ons aan om Hulp Irak te gaan helpen. Ze zullen met name de coördinatie van sorteren aan de Zande op zich nemen.


En verder.....

De opslag in Nunspeet is op een groot aantal Bijbels na leeg. Deze konden met het laatste transport helaas niet mee. Het is elke keer afwachten of de transporteur het wil of niet, dat weten we pas op het laatste moment. We hopen en bidden dat bij een volgend transport er wel Bijbels mee kunnen worden gestuurd.

We verhuizen van opslag in Nunspeet. De huidige locatie bleek wat betreft laden, maar ook opslag niet ideaal te zijn. We hebben een aanbod gekregen voor een nieuwe locatie in Nunspeet waar we als werkgroep erg dankbaar voor zijn.

Inmiddels komt er via verschillende kanalen weer de nodige kleding binnen. Via de inzamelpunten in Grafhorst, de Zande en Nunspeet. Maar ook via andere organisaties. Een organisatie uit Almelo doneerde de afgelopen week 200 zakken met kleding en vanuit Woord en Daad in Vaassen is ook weer het nodige binnengekomen.


133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page