top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulp Irak

De laatste dagen....en nu?

Maandag hadden we het gevoel: We hier al dagen zijn, het was toen nog maar de derde dag. Maar tijdens het ontbijt op woensdag dringt het langzaam door dat dit al weer de laatste dag is, morgen is het donderdag en gaan we weer naar huis.


We bezoeken deze morgen vluchtelingenkamp Shekhan vlak bij Lalish. In dit vluchtelingenkamp leven totaal 660 gezinnen, 3265 mensen waarvan er bijna 1400 17 jaar of jonger zijn. Een tentenkamp wat vanaf 2015 al open is. Het oogt allemaal netjes en verzorgt, maar het idee dat er al zoveel mensen zo lang in een tent leven maakt ons stil. Aan elk gezin in dit kamp wordt een zak kleding uitgedeeld, maar ook de matrassen die mee zijn krijgen een mooie bestemming. Er zijn onlangs een aantal tenten uitgebrand door kortsluiting. Daar worden deze matrassen naartoe worden gebracht.

Met de kinderen in het vluchtelingenkamp doen we spelletjes, voetballen en volleyballen we. Het was ook geweldig hoe sommigen de kinderen in beweging kregen.....bekijk onderstaande video maar eens. We delen ook snoep uit, maar het valt niet mee om er voor te zorgen dat elk kind er eentje krijgt, ze weten het zo te verstoppen en staan zo weer vooraan.....we laten de rest achter bij de office van de kampleiding.

De mensen en ook zeker de kinderen zijn, ondanks de trieste situatie waarin ze leven, erg hartelijk en als we willen kunnen we in bijna elke tent thee komen drinken. Er worden verschillende tenten bezocht om een beeld te krijgen van hoe ze leven.

Als we even later weer richting de bus lopen komt er een jongen blij naar ons toe rennen met een prachtige winterjas die hij net uit de zak met kleding heeft gekregen. Prachtig om die stralende ogen te zien. Daar doen we het allemaal voor.


Na het vluchtelingenkamp staat er een bezoek op het programma bij prins Hazim Tahseen. De hoogste politieke en religieuze leider van de Yezidi's. Bijzonder om op deze plek ontvangen te worden, vlak bij de tempel van Lalish, voor Yezidi's een belangrijke plek. We worden ontvangen met een maaltijd waarna er uitgebreid met de prins kan worden gesproken. Er zijn veel buitenlandse vertegenwoordigers van Yezidi's uit bijvoorbeeld Duitsland en Nederland.

Na een groepsfoto brengen we een bezoek aan de tempel. Een plek vol met religieuze plekken en tradities voor het volk. We zien veel overeenkomsten met het Christendom, maar toch ook zijn er veel gewoontes en tradities waar we onze vraagtekens bij hebben. Laten we het er op houden dat het mooi is om deze plek bezocht te hebben, een plek voor het volk wat het zo zwaar heeft in Koerdistan. Een volk dat onze steun hard nodig heeft.

Het was een week waarin we als groep een beeld hebben gekregen van de situatie in Irak, de uitzichtloosheid die er is maar ook van het werk van Johanna Marten. Het begon in 2014 allemaal met de contacten aan het front bij generaal Ato, via hem is Johanna Marten in 2015 in contact gekomen met Barzani Charity Foundation. Er zijn veel deuren geopend waardoor er verschillende projecten met Bijzondere Noden zijn uitgevoerd de afgelopen jaren en de kleding van Hulp Irak op de juiste plek kan worden uitgedeeld. De contacten die belangrijk zijn voor het werk hebben we deze week ontmoet.


En nu?

Het zit er op, iedereen is inmiddels weer thuis de indrukken van deze week aan het verwerken. Bij een van de dagopeningen deze week nam een van de reizigers ons mee aan de hand van Mattheus 24: 1-14. Ze sloot af met een passende opdracht voor ons allemaal, voor ons als reiziger, maar ook voor de lezers van de blogs van de afgelopen week. En nu?

Als groep hopen we binnenkort in een brainstormsessie alles op een rijtje te zetten wat we gehoord en gezien hebben, maar ook hoe we op een grootschalige manier ons nog meer in kunnen zetten voor deze mensen. Maar naast de praktische invullingen hebben we ook donaties nodig voor het werk in Irak. Wil u het werk steunen? Dat kan door deze link te gebruiken.


We zijn dankbaar voor wat we deze week ervaren hebben in Irak....Soli Deo Gloria.

Wilt u bidden of het werk van Johanna Marten de komende jaren zijn voortgang mag hebben en dat de naam van God door dit al verheerlijkt wordt en Hij Zijn koninkrijk bouwt.


561 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page