top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulp Irak

De eerste indrukken...

Na een voorspoedige vlucht op vrijdag zijn we in de loop van de middag aangekomen op het vliegveld van Erbil. Bij de douane staat dominee Marten ons op te wachten en buiten staan twee bussen die ons naar het hotel brengen. Deze dag staat er verder niets meer op het programma en we besluiten om na de maaltijd even samen een rondje te lopen. Michael, de zoon van dominee Marten wijst ons de weg en vertelt een en ander.


We lopen langs een kerk “Cathedral of Saint Joseph”.

Het is een Chaldees Katholieke kerk. Michael vraagt of we even op het terrein mogen kijken aan een bewaker en hij loopt even met ons mee. Dan komt de bewaker met een verhaal dat hij van oorsprong uit Qaraqosh komt, verhuist is naar Bagdad en van daaruit moest vluchten naar Erbil. Daar woont hij nu met zijn vrouw en 3 kinderen, heeft geen toekomst en werkt voor de studie van zijn kinderen. Terug naar Qaraqosh is geen optie voor hem, ook een plek zoeken in het buitenland niet. Zo onverwacht een aangrijpend verhaal van de bewaker van de kerk. Een eerste onverwachte indruk....


Op zaterdagmorgen is het vroeg dag, we vertrekken op tijd richting Duhok waar we in de bergen verschillende dorpen zullen bezoeken en daar voedselpakketten uit gaan delen. Vooraf gaan we op bezoek bij Pastor Samir die in verschillende dorpen de dominee is. Hij vertelt ons een en ander over de dorpen, de geschiedenis maar ook wat de dorpen allemaal doen in het werk voor veel vluchtelingen. Hij geeft een mooie en heldere uiteenzetting van zijn werk, maar ook van de liefde van Jezus. De dorpen hebben veel vluchtelingen. De vluchtelingen zijn Yezidi's, Christenen maar ook Moslims.

We bezoeken in totaal 7 dorpen waar voedselpakketten maar ook Bijbels worden uitgedeeld. In het ene dorp meer dan het andere dorp. Er zit in de pakketten onder andere rijst, suiker, zout, tomatenpuree, linzen en olie. In elk dorp worden door verschillenden van ons de dorpelingen met een kort gedeelte uit de Bijbel bemoedigd, daarna bidden we met ze. Mooi bericht aan het einde van de dag is dat een diaken van de kerk van Pastor Samir, die met ons mee reisde deze dag, aangaf dat de mensen in de dorpen van dankbaar zijn voor het voedsel. Maar ze waren nog meer onder de indruk van de bemoedigde woorden die zijn gesproken.

Aan het eind van deze lange dag vangen we de reis naar Erbil weer aan waar we om ongeveer half 11 aankomen. Moe maar voldaan!

582 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page