top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHulp Irak

Dankbaar!

Een dominee noemde jullie 3 jaar geleden "het verborgen leger".


Deze week bleek maar weer dat jullie werk gewaardeerd wordt. De afgelopen periode week in week uit in Kampen, het sorteren van de kleding. Het halen en brengen van spullen vanuit locaties naar de sorteerpunten. Het opzetten van een actie in verschillende plekken in het land, of overleg over een eventueel nieuwe actie, scholen waar acties worden gehouden of zijn gehouden.


Zonder al die vrijwilligers hadden we als werkgroep niet kunnen bereiken wat we nu bereikt hebben, 57 transporten met vooral kleding en de 58e wordt komende week gepland om met Pasen in Irak te zijn om uitgedeeld te worden.


In de afgelopen week is gebleken dat, naast al het werk van het deputaatschap Bijzondere Noden de afgelopen jaren in Noord-Irak heeft gedaan door middel van projecten, de hulptransporten gewaardeerd worden. Met name de betrokkenheid van meer dan 100 vrijwilligers Nederland, dat die mensen de afgelopen jaren klaar stonden voor onze medemens in Irak. Zonder hun steun en de steun van het deputaatschap Bijzondere Noden was dit niet mogelijk geweest.

We bezochten afgelopen week de gouverneur van Duhok (vergelijk dat met de commissaris van de koning in Nederland). Plechtig worden we welkom geheten. We worden naar een prachtige zaal geleid met veel pracht en praal. De gouverneur neemt plaats in zijn zetel, Johanna Marten zit aan zijn rechterzijde. De gouverneur heet ons welkom en spreekt zijn dank uit voor het vele werk dat Bijzondere Noden en Hulp Irak in de afgelopen 7 jaar voor het Koerdische gebied hebben gedaan. Uit alles blijkt dat dit meer is dan een formaliteit, de gouverneur lijkt oprecht heel dankbaar voor onze steun. Hij tekende de uitzichtloze situatie in zijn regio, het ontbreken van de steun vanuit de overheid van Bagdad voor wederopbouw en het grote aantal vluchtelingen in zijn regio, ruim 600.000. We mogen uit zijn hand penningen uit de provincie ontvangen: één voor Bijzondere Noden, één voor werkgroep Hulp Irak en één voor Johanna. Hulp Irak spreekt uit deze penning op te dragen aan al onze vrijwilligers die week in en week uit voor ons klaar staan om te helpen.


We brengen ook een bezoek aan de Barzani Charity Foundation (BCF) in Erbil, waar we worden ontvangen door Karzan Noori. Hij oogt als een optimistische, sympathieke man. Hij is bestuurslid en programma manager bij BCF. BCF is dé humanitaire organisatie in de Koerdische regio en coördineert de hulp in de kampen. Iedereen die hulp zoekt, klopt aan bij deze stichting. Deze organisatie is voor ons de ingang tot de vluchtelingenkampen bij het uitdelen van de hulpgoederen en de mogelijkheid om te evangeliseren.


De zorgen die hij uit zijn groot. De Irakese overheid heeft een ontmoedigingsbeleid: zo geven ze vluchtelingen maar één voedselpakket per maand. Door tekorten te creëren/in stand te houden, wil ze vluchtelingen dwingen terug te keren naar hun oude woonplaatsen. Maar die plek is verwoest en het wantrouwen is té groot. Daarnaast geeft aan dat onze hulp voor de mensen een voorbeeld is. Ze zien hoe mensen van ver weg anderen helpen, belangeloos en zonder naar achtergrond te kijken. Aan het eind van ons bezoek, ontvangen we van BCF een houten ‘plaquette’ als symbool van dank voor al het werk dat we de afgelopen jaren in Irak hebben gedaan.


Deze blijken van waardering die we hebben mogen ontvangen zijn ook voor jullie! De vrijwilligers die dit werk mogelijk maken. We willen jullie dan ook hartelijk danken voor het werk, en we hopen dat dit ook jullie energie geeft om door te gaan voor onze medemens in nood. Soli Deo Gloria!


Komende week zal er nog een uitgebreid verslag worden gepost van het werkbezoek.


246 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page